Harri Lindell

Ovatko narkomaanit ”vain” viihdekäyttäjiä?

Asenteet huumeita kohtaan ovat muuttuneet samalla, kun käyttäjät eivät ole enää pelkästään koviin huumeisiin vajonneita narkkareita. Nykyään on paljon viihdekäyttäjiä, joiden huumeiden käyttöä kuvataan harmittomaksi. Huumeiden käytöstä on tullut trendikästä.

Esimerkiksi MDPV eli aakkoset on seksuaalisuuden kestoon vaikuttava muuntohuume, joka rengastetaan Viagran tapaiseen potenssilääkkeeseen, mutta on voimakkuudeltaan ja kestoltaan huomattavasti voimakkaampaa. 

Julkkikset käyttävät usein huumeita, mutta mediat maassamme eivät puhu näistä ikävistä asioista, koska se ei tuo medialle oikeanlaista julkisuutta. Elokuvissa on trendikästä vetää viiva ja omistaa hieno auto, luksusasunto ja muskelivene. Huumeiden käyttökin näyttäytyy siinä kehyksessä elämään kuuluvana, osana menestystä. Asenneilmapiiri huumeiden sallimisen suuntaan on muuttunut paljon maassamme. 

Kun elämän pyörässä ei jaksa enää

Kukaan ei todennäköisesti päätä ryhtyä narkomaaniksi, siihen ajaudutaan. Kaveriporukan mukana alkaa huumeiden käyttö helposti ja huomaamatta. Huumeiden käyttöä ei kuitenkaan pystytäkään lopettamaan vieroitusoireiden vuoksi, ne saattavat olla voimakkuudeltaan jopa tappavia. Samalla pelätään yleistä ilmituloa ja ikuista narkkarin leimaa.

Katkaisuhoitoon päätyneet potilaat lepäävät, syövät hyvin ja saavat kroppansa kuntoon. Kaikilla heistä ei ole tarkoitustakaan lopettaa huumeiden käyttöä, vaan katkaisuhoidon jälkeen käyttö jatkuu.  Kiihtyvässä elämän pyörässä ei jakseta enää yrittää. Vaatimukset ovat liian kovat, ahdistukseen pitää saada huumeita, lääkkeitä ja alkoholia, pää sekaisin. Vain oma motivaatio on ainoa tapa lopettaa huumeiden käyttö.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Toivottavasti blogi ei ollut huumemyönteinen?

Narkomaanit eivät ole viihdekäyttäjiä, mutta monesta viihdekäyttäjästä on tullut narkomaani.

Huumeiden käyttö ei koskaan ole harmitonta.

Ihmisen hermosto reagoi huumausaineisiin eri lailla.

Joku voi käyttää kannabista vuosia ja ainoa merkki runsaasta käytöstä on vain reaktioiden lievä hidastuminen ja käytön näkyminen habituksessa.

Joku herkempi taas saattaa joutua psykoosiin kertatötsyistä.

Kukaan ei taatusti haluaisi käyttää heroiinia, mutta sen käyttöön ajaudutaan.

Bloggaaja ei itse mitä ilmeisimmin käytä mitään aineita, toivottavasti ainakaan.

Kemikaaleille nimittäin syntyy ajan kanssa toleranssi, eli annosmääriä täytyy kasvattaa, jotta haluttu vaikutus saadaan aikaan.

Satunnais-, eli viihdekäytössä toleranssiongelmaa ei välttämättä ole, jos käyttö nimenomaisesti on satunnaista, mutta päivittäisessä huumausaineiden käytössä se on suuri ongelma.

Maksimiannos löytyy nopeasti ja sen jälkeen käytetystä aineesta ei enää saa fiiliksiä.

Tästä nimenomaisesta syystä myös liikenteestä löytyy yhä vain kovempia promillemääriä. Jatkuva juopottelu nostaa päihtymiskynnystä ja monasti pitkän ryyppyputken jälkeen pari promillea on kuin olisi selvin päin.

Ainoa ratkaisu tällöin on siirtyä pykälää vahvempiin aineisiin.

Sitten kun vedetään fentanyylia, niin seuraava vaihe onkin jo kuolema, joka toki saattaa seurata miedompiakin aineita käytettäessä.

Älköön kukaan pössyttelijä sanoko, että hallitsee käyttöään.

Se on nimittäin silkka valhe ja itsepetosta pahimmasta päästä.

Tuhannet AA:ssa tai NA:ssa kävijät voisivat tämän todistaa.

Yhdestä tai parista se aina lähtee...Homma hanskassa.

Orangiina Apina

Tähän on pakko sanoa, että poltettuani n. 10 vuotta halusin pitää taukoa syistä, joita en nyt tässä mainitse. Lopetin siihen paikkaan. Eikö se ole käytön hallitsemista?

Kuvailit tuossa juuri porttiteorian, joka on moneen otteeseen kumottu.

En kiellä, etteikö kannabiksessa olisi haittoja. Aikuisella ihnisellä pitäisi kuitenkin olla oma vapaus valita, ottaako hän riskin. Samoin kuin voi ottaa riskin siinä, kun hyppää laskuvarjolla tai hyppää auton rattiin. Tai alkaa vanhemmaksi, mikä sekin muuttaa aivoja.

Tämänhetkinen tilanne kuluttaa järjettömästi poliisien resursseja. Kukaan ei ole kyennyt selvästi ja järkevästi perustelemaan, miten pössyttelijöiden jahtaamisesta saadut hyödyt voittavat siihen kulutetut resurssit.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Älä sinä nyt taas aloita vanhan tiedon levittämistä. Lue niitä oikeita uusimpia tutkimuksia, missä kannabis on varsin vähäinen vaikutukseltaan ja esimerkiksi kahvi on kannabista haitallisempi.

Tyypillisimpiä ovat ne henkilöt, jotka vain mutuilevat lukematta faktatietoja.

Yhdysvalloissa Coloradossa on saatu paljon verotuloja, liikennekuolemat laskussa, rikokset, väkivaltaiset tilanteet vähentyneet, alkoholin käyttö laskenut.

Tänä vuonna rikkoutuu varmasti yli miljardin verotulot siellä yhdysvalloissa ja samalla on saatu kitkettyä varma tulonlähde järjestäytyneiltä rikollisjärjestöiltä pois.

Kyllä haitoista saa keskustella. Kannattaa silloin pitää mielessä, että toisille viini, olut tai viina ei vaan sovi vaan niistä on vain haittaa.

Kannattaisin mieluummin viinan rajoittamista, sillä se on paljon vaarallisempi kuin tuo vähän harmia aiheuttava kasvi.

Minna Hänninen

Hauska sana tuo "viihdekäyttö", sillä mitä se oikeastaan tarkoittaa. Tarkoittaako se sitä kun on ns. viihteellä, vai kohtuukäyttöä, kuten alkoholin käytöstä puhutaan. Onko joku määritellyt kohtuulliset rajat huumeiden käytölle, vai joutuuko ne määrittelemään itse. No, itse asiassa huumeiden käyttö on lain mukaan rangaistava teko, ainakin vielä, joten niiden kohtuukäytöstä ei voi edes keskustella. Ei varmaan alkoholinkaan kohtuukäytöstä keskusteltu silloin kun oli vielä kieltolaki, mutta ehkä viihdekäyttö tiedettiin, tai terveydeksi hörpättiin jotain apteekin tuotetta.

Toimituksen poiminnat