Harri Lindell

Kannabiksen riskejä ei ymmärretä

Huumetestien pitäisi olla rutiinitoimenpide siinä kuin muu liikenteenvalvontakin.  Jätevesien säännölliset mittaukset olisivat myös keino tunnistaa alueet, joissa huumeiden käyttö on laajamittaista. Sähkölaitokset ovat myös avainasemassa, kun haetaan rikollisia, jotka valmistavat huumeita. Sähkölaskun raju nousu normaalissa asunnossa voi kieliä huumeiden viljelystä ja valmistuksesta.

Miesten huumeiden käyttö on lisääntynyt 25 % ja naisten 15 % viimeisen vuoden aikana, kun käyttäjäksi ilmoittautuneita on peräti 250 000. Kannabistuotteet ovat selvästi yleisin huume maassamme ja heroiinia käytetään vähiten. Miehistä 60 % ja naisista 40 % on sitä mieltä, että kannabiksen käyttö ei ole riski. Suurempana riskinä he pitävät humalahakuista juomista.

Läheisten hyväksyntä tukee matkaa irti huumeista

Huumeista vapautuminen ja parantuminen lähtee aina omasta itsestä liikkeelle. Vain yksi kokeilu voi riittää koukkuun jäämiseksi loppuiäksi. Läheisten ja perheenjäsenten anteeksianto on myös avain parantumisen tiellä. Huumeiden käyttäjälle on ominaista patologinen valehtelu, joka johtaa helposti riitoihin ystävä- ja perhepiirissä. Nämä ristiriidat eivät auta huumeiden käyttäjää paranemaan, edellyttäen tietenkin, että hän on muuten motivoitunut ja yrittää kaiken voitavan. Silloin hän tarvitsee lisäksi paljon ymmärrystä ja rakkautta, vaikka se onkin usein vaikeaa, mutta myös oikea tapa tukea matkalla kohti elämää ilman huumeita.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (28 kommenttia)

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Meillä ainakin sähkölasku nousi tammikuussa kaksinkertaiseksi sen vuoksi, että taloyhtiö lämmitti liian vähän, ja jouduimme käyttämään sähköpattereita ja lämmittämään uunilla.

Käyttäjän ReimaHeikkil kuva
Reima Heikkilä

Et sitten kuitenkaan pahemmin avannu näitä kannabiksen riskejä meille vähämielisille.

Käyttäjän hautakangas kuva
Ville Hautakangas

Huumausaineiden laittomuus on kätevä syy esimerkiksi... totaalisen massavalvonnan ajamiseen.

Käyttäjän milkoaikio kuva
Milko Aikio

Mitkä ne riskit oli? Taivaspaikan menettäminen?

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Kannabiksen väitetään usein olevan portti "kovien huumeiden" käyttöön. Willie Nelson on syntynyt vuonna 1933 ja tunnetusti spliffi palaa. Hänen kohdallaan alkaa siis olla hiukan kiire siirtyä niihin kovempiin aineisiin. Viina aiheuttaa huomattavia kuluja yhteiskunnalle. Siihen liittyvät useimmat Suomessa tapahtuvat henkirikokset ja muu väkivaltarikollisuus. Viinaa ja tupakkaa saa myydä ja käyttääkin melko vapaasti. Viinalla ei juuri ole lääketieteellistä käyttöä, tupakalla ei mitään, mutta kannabiksella on. ilman muuta kannabis on laillistettava, se on mukava ja vaaraton nautintoaine, marijuanasta on lääketieteellistä hyötyä eikä sitä ole pakko polttaa, nauttimiseen on muitakin tapoja!

Käyttäjän OssiOjutkangas kuva
Ossi Ojutkangas

Muistutan etteivät savukkeet ole ainoa tupakkatuote. Hyvälaatuinen kuubalainen sikari on enemmän kulinarismia kuin ruokakaupan hyllyltä napattu halpis-olut. Tätä ei vain moni sikareista tietämätön ymmärrä. Eikä varsinkaan sitä, että tupakasta voi nauttia myös kohtuudella. En itse tiedä yhtäkään sikaroitsijaa joka polttaisi niitä ketjussa tai edes joka päivä. Onhan noita toki rikkaita jotka voivat röyhytellä menemään 10e pöllejä monta päivässä, mutta moinen on harvojen hupia. Harmi vain, että tuo on silti ihmisten mielikuva sikarien polttelijoista. Todellisuudessa vaikkapa kuorma-autoa työkseen ajava voi polttaa sikarin tai kaksi viikossa kohottaakseen joitain hetkiä juhlallisesti yli arjen. Etelä-Euroopassa tämä on itsestäänselvästi osa kulttuuria, mutta Suomessa silkkaa terveyden vastaista pahuutta. Sikarit halutaan viedä ihmisiltä siinä samalla kun soditaan vimmaisesti tavanomaisia savukkeita vastaan. Pakko myöntää, että haluaisin kyllä nähdä tulevaisuuden jossa Suomessa diplomaateiltakin takavarikoidaan sikarit rajalla. Lait ja asetuksethan on oltava samat kaikille ja sota tupakkaa vastaan koskekoon myös ns. eliittiä. Vuonna 2040 Suomi on savuton ja yhden yhtäkään sikaria ei enää saa sytyttää. Joka tuota kritisoi, on edistystä ja terveyttä vastaan. Tällainen on ajan henki Suomessa 2010-luvulla.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Poltan sikareita ja merkkini on Romeo y Julieta/Short Churchills. Erinomaisia ja kohtuuhintaisia ainakin täällä Shanghaissa.

Käyttäjän OssiOjutkangas kuva
Ossi Ojutkangas Vastaus kommenttiin #14

Kovasti kehuvat tuota Romeo y Julietaa. Olihan se itse Churchillin luottomerkki. Itselläni sitä odottaa yksi kappale humidorissa, mutta muuta en voi sanoa kun en ole vielä ensimmäistäkään RyJ:tä maistanut. Espanjassa asuessani "omaksi" merkikseni tuli vähitellen Hoyo de Monterrey. Paljolti siksi kun sitä oli aika hyvin saatavilla eräästä Pontevedran pääkadun Tabacos-liikkeestä. Petit Robusto vähän pienempään nautiskeluun, arvokkaammassa tilanteessa Epicure nr. 2. Tai mahdollisesti jokin erikoisempi kuten LCDH erikoisjulkaisu kuten esim. Epicure de Luxe joita tilasin viime kuussa Saksasta laatikollisen. Oli vähän pakkokin tilata isompi satsi kun toukokuussa uuden tupakkalain myötä etämyynti kielletään ja verkko-ostelu muuttuu siten huomattavasti riskaabelimmaksi puuhaksi. Työllisyys lisääntyy ainakin Tullin puolella.

Käyttäjän JarkkoSalo kuva
Jarkko Salo

öö, tuota noin, mites me chilin kasvattajat? 600w löytyy natikkatehoja + jokuisia led-lamppuja.. ei siinä kyllä mä savujakin poltan silloin tällöin. mutta nyt JUMALAUTA, sais riittää jo moinen jeesustelu. ganja on ollut täällä sohjolassa ennen viljaa. kielletään siis vilja? FFS.

Ville Pohjankoski

Kaikella ystävyydellä: Perehdy hyvä mies päihdeongelmien syihin, seurauksiin ja yleisesti päihdepolitiikkaan ennen suun avaamista. Ajat selkeästi kontrollin lisäämistä ja vanhan liiton kovaa, toimimatonta kieltolakipolitiikkaa, josta ollaan luopumassa hyvästä syystä ympäri maailman. Nämä pari viimeistä avaustasi aiheesta suorastaan huutavat ettei ole minkäänlaista ymmärrystä siitä mistä ollaan puhumassa. Ensimmäisessä kappaleessa puhut kannabiksesta ja toisessa taas syvässä suossa rämpivässä, päihde- ja mielenterveysongelmaisesta ihmisestä. Stereotypiasta jäi uupumaan ainoastaan autostereoiden varastelu.

Jos olet huolissasi päihteiden käytöstä tai haitoista kansanterveydelle, olisi mielestäni tehokkaampaa askarrella kansallishuume alkoholin kanssa, se on kuitenkin suomalaisen työmiehen tyypillisin kuolinsyy ja liittyy joka ikiseen suomalaiseen perheeseen, suoraan tai välillisesti. Tämän asian rinnalla muu on näpertelyä. Tekstistä saa muutenkin kuvan, että huumeet ovat mielestäsi jokin yhtenäinen joukko tuhoon johtavia aineita. Eivät ne ole. Kyse ei ole siitä, että kielletyt aineet jakaisivat jonkun farmalogisen yhtäläisyyden, vaan enemmänkin politiikasta ja arvoista joita kansalaisten halutaan seuraavan. Politiikkaa ja lakeja taas on tehty halki vuosisatojen hyvin monenlaisista lähtökohdista. Tämä ei tietenkään tarkoita sitä, etteikö laittomien aineiden joukossa olisi myös potentiaalisesti haitallisia tai vaarallisia kemikaaleja.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Toden totta, suomalaisessa kannabispolitiikassa pitää tehdä jotain ratkaisua, sillä on huolestuttavaa että kannabis on saanut nuorten keskuudessa kasvavan suosion ja kasvaa vain.
http://yle.fi/uutiset/ammattiin_opiskelevien_huume...

Auttaisikohan kannabiksen myyntiaikojen pienentäminen, kannabiksen siirtäminen kokonaan alkoon, kannabisveron nosto ja kannabiksen mainoskielto?

Käyttäjän heikkituhkanen kuva
Heikki Tuhkanen

Joskus alle kakskymppisenä senaikane tyttökaveri ihmeteli kapakissa miun poskisauhutupakanpoltteluu -> vedin henkeen ja siitä se lähti...

Alkoholi ja nikotiini ovat ainuat merkittävät huumeet...

Käyttäjän OssiOjutkangas kuva
Ossi Ojutkangas

Muualla maailmassa YK:tä myöten on tuumittu, että sota huumeita vastaan on hävitty. Nyt mietitään uutta strategiaa jossa keskitytään haittojen minimointiin eikä fantasioihin "huumeettomasta" maailmasta. Mutta Suomessa ilmeisesti on jotain parempaa tietoa siitä, että sota huumeita vastaan on oikea strategia. Sota on Suomessa itsestäänselvyys, asevarustelu kiihtyy ja rintamaa laajennetaan koko ajan myös kohti tupakkaa. Suomen on tarkoitus olla "savuton" vuoteen 2040 mennessä, joten kaipa viimeistään silloin myös tupakan myynti on täysin kriminalisoitu. Hallussapidon mahdollisesta laillisesta statuksesta en tiedä, kun siihen eivät "savutonta Suomea" puuhaavat ole mitään sanoneet. Joskus mietin onko näillä tällaisilla turbovalistajilla suoranaisia kytköksiä järjestäytyneeseen rikollisuuteen. Sillehän tämä "sota" on kuin lottovoitto. Rikolliset kiittävät kun musta pörssin kauppa käy. Ja niistä aineista jotka muualla ovat laillisia (vaikkapa nuuska), menevät verotulotkin näppärästi kotimaan ulkopuolelle. Ruotsalaisetkin meitä tästä kiittävät, kun maksamme heidän tupakkaveroa kantaessamme nuuskaa Ruotsista Suomeen. On se jännä, ettei verotulot kelpaa Suomelle sen enempää kannabiksesta eikä tulevaisuudessa ilmeisesti tupakastakaan. Ja kuten nuuskankin esimerkki näyttää, kyllähän se aineen kuin aineen käyttäminen loppuu Suomessa samantien kun se kielletään. Poissa silmistä, poissa mielestä.

Käyttäjän RikuJungell kuva
Riku Jungell

Kun näitä samantyyppisiä blogeja on tullut herralta jo useampia kappaleita, ja ne ovat kaikki täynnä mustavalkoisuutta, urbaaneja legendoja ja väärää tietoa, on pakko kysyä: Miksi kirjoitat aktiivisesti aiheesta josta et juurikaan mitään tiedä tai ymmärrä?

Käyttäjän JoniHeikkila kuva
Joni Heikkilä

Olipahan taas melkoinen päästö! Onnittelut sinulle Harri Lindell tästä kirjoituksesta, sait minut eroamaan Perussuomalaisista.

Olet kyllä oikeasssa otsikossasi, riskejä ei ymmärretä ja todistit sen varsin hyvin itse. Mutta se on jo yleisessä tiedossa että näitä "riskejä" on suurenneltu hävyttömästi ja valehdeltu ihmisille vuosikymmenien ajan. Ymmärrän kyllä jos kaltaisillasi ihmisillä on vaikea myöntää vääräksi asia johon kokonaisia sukupolvia on manipuloitu ja aivopesty.
Se konkretisoituu huumeiden käyttäjien vainoamisella ja rankaisemisella, ja yllätys yllätys, tästä ei ole seurannut mitään hyvää!

UNGASS2016 -erikoiskokous lähestyy ja siellä on käsittelyssä myös kannabis.
Älä tee itsestäsi isompaa pelleä ja kuvittele tietäväsi asioita paremmin kuin maailman huippuasiantuntijat.

Mene itseesi ja hanki tietoa asioista joista et ilmeisimmin tiedä yhtään mitään.

Käyttäjän JuhaJussila kuva
Juha Jussila

Artikkelin kirjoittaja kuuluu siihen surulliseen ihmisryhmään, jonka ainoa tarkoitus on estää edistyksen tapahtumista kieltämällä todellisuutta pelkoihin vedoten.

Toimiiko kieltolaki?
Ei toimi.
Aiheuttaako kieltolaki enemmän haittoja, kuin mitä se oletetusti pitäisi poistaa?
Kyllä aiheuttaa.

Onko kannabiksesta valehdeltu ihmisille useita vuosikymmeniä businessetujen edistämiseksi? (Mm. Egyptin puuvillakauppiaiden ja siirtomaaherrojen sopimus, DuPontin Nylon-sopimus, naurettavat progagandamainokset etc. etc. etc...)

Herra kirjoittaja varmasti kuitenkin imailee kahvia vähintään viikottain, ja silti tekee näin tekopyhiä tekstejä kannabiksen vaaroista. Kofeiinihan aiheuttaa muun muassa ääniharhojen kuulemista ja on muutenkin laskettu vaarallisemmaksi kuin kannabis.

Kannabiksen tutkimiseen on käytetty useita satoja miljardeja dollareita ja nämä tutkimukset ovat tehty yrittäen etsiä siitä jotain pahaa. Satoja miljardeja dollareita puolueellisiin tutkimuksiin sitä syyllistääkseen, eikä vieläkään löydy käytännössä mitään todisteita minkäänlaisista haitoista?
Kuinka pahasti pitää olla omissa mielikuvitusmaailmoissaan, että kuvittelee kannabiksen vielä olevan jonkin sortin paholaisen maan päälle asettamana demoniruoho?

Herätkää nyt, aikuiset ihmiset. Säälittää tuommoinen.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Harri Lindell suoltaa näitä sepustuksia lukematta lainkaan kommentteja? Harrin pitää osallistua keskusteluun tai jättää kokonaan blogikirjoittelun, jos ei aio osallistua ja haluaa elää vanhassa propagandamaailmassa.

Tässä linkki kommenttiini edelliseen blogiisi:

http://harri-lindell.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2133...

THL:n listaus riippuvuutta aiheuttavat aineet:

https://www.thl.fi/fi/web/alkoholi-tupakka-ja-riip...

Kofeiini ja kannabis kokonaispisteissä tasan? Listauksessa puuttuvat ne haitalliset ja riippuvuutta aiheuttavat lääkkeet.

Enempää en viitsi kirjoitella, kun selkeästi blogisti ei vain välitä lukea saati kommentoida.

Käyttäjän VilhelmJunnila kuva
Vilhelm Junnila

Kannabis pitäisi laillistaa, kuten olen kertonut ja perustellut vuoden 2015 eduskuntavaalien vaalikoneissa.

Kirkko ja valtio sen sijaan pitäisi erottaa toisistaan. Lisäksi pitäisi muutenkin tehdä lapsiarviointi siitä, miten uskonnolliset ryhmät vaikuttavat lapsen kehitykseen. Uskonnon riskejä ei ymmärretä.

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto

"Suurempana riskinä he pitävät humalahakuista juomista."

Päihdeaineita koskevan lainsäädännön kanssa on oltava johdonmukainen. Jos halutaan kiristää lainsäädäntöä päihteiden osalta, niin kiristämistoimia on samalla tehtävä etenkin alkoholin suhteen, sillä mikään päihdeaine ei aiheuta niin paljon väkivalta- ja seksuaalirikoksia, häiriökäyttäytymistä, perheen hajoamisia ja terveyshaittoja kuin alkoholin käyttö länsimaissa. Taloudelliset menetykset kansantaloudelle pelkästään krapulapäivistä ovat valtaisat.

Liberalismi tai kontrolli, jompi kumpi suunta on syytä valita johdonmukaisesti.

P.S. Olen vakuuttunut, että kaikilla päihdeaineilla on riskinsä ja haittansa, myös kannabiksella. Alkoholin ovat kuitenkin kovimmasta päästä. Ja kannabis ei muuten ole päihteistä vähiten haitallinen, kun katsoo David Nuttin tutkimusryhmän tuloksia. Joku voisi sanoa, että valistunut kansakuntansa menestystä toivova yksinvaltias saattaisi laillistaa vain LSD:n, taikasienet, buprenorfiinin, MDMA:n ja khatin ja kieltää alkoholin ja savukkeet.

https://en.wikipedia.org/wiki/David_Nutt#/media/Fi...

Käyttäjän JuuliaJrvenp kuva
Juulia Järvi

En ees tiedä miks kommentoin tätä... Mutta kun herra ei kirjoituksessaan näistä riskeistä oikeastaan puhunut niin ajattelin hieman avata kannabiksen riskejä.

Kaikissa lääke- ja huumausaineissa on riskinsä, usein myös hyötynsä. Joku väitti, ettei tupakalla ole lääkinnällisiä vaikutuksia, mikä sekin on väärin. Mm. nikotiinin on todettu ehkäisevän alzheimeria ja endometrioosia.

Mutta kannabikseen. Mahdollisia riskejä:

-Paniikkikohtaukset
-Vainoharhaisuus
-Pahoinvointi, oksentelu (yleensä alkoholin kanssa nautittuna, mutta voi yksinäänkin)
-Limakalvojen kuivuminen, voi aiheuttaa silmien punoitusta, kutinaa ja kirvelyä
-Psykoosi (yleensä vaatii useamman tekijän, eli perinnöllisen alttiuden, traumaattisia kokemuksia ja näihin yhdistettynä kannabis saattaa laukaista psykoosin)
-Rytmihäiriöt henkilöillä, joilla on esim. verenpaineongelmia (yleensä lieviä ja vaarattomia)
-Poltettuna tietenkin samat haitat mitä savulla nyt yleensä on

Eli kyllä sillä kannabiksellakin on riskinsä. Aivan kuten kaikilla psykoaktiivisilla aineilla. Mikään ei ole täysin riskitöntä.

Nyt ennen kun joku tulee lyömään otsaani kukkahattutätileimaa niin pakko vielä painottaa, että en väitä kannabista vaarallisemmaksi kuin esim. alkoholia, jolla on vielä paljon enemmän riskejä. Silti on höpöhöpöä väittää, että jollakin substanssilla ei olisi mitään riskejä.

Käyttäjän RistoMikkonen kuva
Risto Mikkonen

Tämä suomalainen kannabiskeskustelu kiertää omaa kehäänsä, jossa kieltolain kannattajat väittävät, että laillistamisen kannattajat väittävät, ettei kannabiksella ole mitään haittoja. Sitten laillistamisen kannattajat väittävät jotakin ja kieltolain kannattajat taas väittävät jotakin. Onko tässä asian ydin?

Otetaan esimerkiksi alkoholi. Sen kieltolaissa ei vedottu lainkaan sen lääkekäyttöön tai siis siihen, ettei sillä ole mitään lääkekäyttöä. Lääkekäyttöä ei käytetty myöskään laillistamisessa. Laillistamisen perustelut olivat jotakin aivan muuta.

Kieltolain kannattajien pitää perustella kieltolaki eikä toisinpäin eli kaikella rankaisemisella tai yksityisyyden loukkaamisella pitää olla selkeä perustelu. Kieltolaki rikkoo yhdenvertaisuuden ja suhteellisuuden periaatteita ja on siten itsessään vakava ihmisoikeusloukkaus.

Meillä käytävä oikeusprosessi huumepoliisin johtajaa vastaan osoittaa, että huumesodan korruptoima oikeusjärjestelmä on vakavampi uhka kansalaisten turvallisuudelle ja vapaudelle kuin minkään huumeen, päihteen tai lääkkeen käyttö, lääkekäyttö tai väärinkäyttö. Meidän pitää pelastaa poliisi huumesodan korruptiolta, koska on meidän kaikkien etu, että meillä olisi uskottava ja luotettava poliisi silloin kun joudumme henki- tai omaisuusrikoksen uhriksi. Aarnio-keississä sekä puolustuksen lausunnoista että jutun tutkinnasta on noussut vakava epäilys, ettei asia ole näin tällä hetkellä.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Outo otsikko ottaen huomioon, että itse kirjoitus ei mitenkään käsittele kannabiksen riskejä. Sen sijaan kirjoituksessa mainittu tieto siitä, että heroiinia käytetään vähiten, puhuu sen puolesta, että ihmiset ymmärtävät päihteiden riskit aika hyvin. Heroiinihan on yleisimmistä huumeista haitallisin, mutta myös eniten riippuvuutta aiheuttava, joten jos riskejä ei ymmärrettäisi, niin heroiininhan pitäisi olla käytetyin huume.

Timo Tuovinen

Alkoholi aiheuttaa heroiinia kovemman riippuvuuden, eikä vaaratkaan ole juuri eri suuruisia.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Vertailuja voi tietysti olla monenlaisia, mutta yleisesti riippuvuuslista alkaa: 1) heroiini, 2) kokaiini, 3) nikotiini ...

http://mentalhealthdaily.com/2014/10/10/10-most-ad...

Empiirisen elämänkokemukseni mukaan valtaosa alkoholin käyttäjistä ei kehitä siihen minkäänlaista riippuvuuutta.

Timo Tuovinen

Jo ensinmäinen kannabis piikki tappaa

Käyttäjän OssiOjutkangas kuva
Ossi Ojutkangas

Hyvä vinkki. Jos aikoo kannabista käyttää, se kannattaa tehdä jotenkin muuten kuin piikittämällä. Google tietää neuvoa miten. (Kohta joku keksii ehdottaa senkin kieltämistä.)

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Riippuu piikin koosta, ja siitä mihin kohtaan kehoa se osuu.

Erkki Falkstedt

Tämäkin kaveri on äänestetty Helsingin kaupunginvaltuutetuksi!!!!!
Kertooko tämä perussuomalaisista jotain vaiko jotain yleisemmin? Aika huolestuttavaa!!!

Toimituksen poiminnat