Harri Lindell

Miksi ostaisin luomua?

Onko luomussa parempi maku? Vai onko luomu vaihtoehtona peräti makuasia? Ainakin kukkaro kevenee luomun ostajalta keskimäärin 30 % enemmän kuin perinteisin tuotantomenetelmin tuotettuun ruokaan päätyvältä. Luomu on kallista ja kaikilla ei ole siihen varaa, vaikka haluaisivatkin ostaa puhtaampaa ruokaa.

Luomutuotteiden tarjonta on mielestäni lisäksi aika heikkoa monessakin kaupassa.  Lihaa on vaikea löytää  monipuolisesti luomuna. Jauhelihaa on tietenkin tarjolla yllin kyllin lähes joka paikassa.

Onko luomu ekologista?

Luomua ostavat perustelevat usein valintaansa ekologisilla kriteereillä. Pitää kuitenkin ottaa huomioon se, että luomuviljely tuottaa satoa huomattavasti vähemmän kuin tavalliset menetelmät.  Mikäli halutaan saada yhtä suuri sato kuin perinteisillä menetelmillä viljeltynä, luomutuotanto tarvitsee enemmän pinta-alaa viljelyyn. Ruokaa tarvitaan riittävä määrä pitämään nälkä loitolla. Luomuna tämä tarve täyttyy siis kalliimmin ja enemmän tuotantoalaa vaativammin.

Halutaanko luomua tukemalla suitsia ruuan ylituotantoa, mikä laskisi kuluttajahintoja? Suomessahan viljan ylituotantoa on n. 20 %. Vai miksi valtiovalta tukee tämän tapaista toimintaa, se jää hämärän peittoon ainakin minulta? 

Luomussa on paljon hyvääkin    

Viisaiden ihmisten taholta esitettiin taannoin väittämä, että vuonna 2030 olisi luomu vallannut jo peräti 50 % Suomen markkinaosuuksista, kaikista tuotetuista maataloustuotteista. Tästä ollaan pahasti jäljessä, sillä tuotanto on tällä hetkellä 2 %:n luokkaa.

Hyvänä puolena näen sen, että maatalousyrittäjät voivat myydä tuotteitaan suoraan kuluttajille ilman tukku- ja vähittäismyyntiä. Tämä antaa myös heille hyvän mahdollisuuden ansaita alkutuotannossa enemmän. Se onkin tarpeellinen vaihtoehto yhä riutuvalle maataloustuotannolle. Saavathan luomutuotteita haluavat kuluttajat tällöin ostoksensa huomattavasti edullisemmin. Valinnan vapautta kuluttajan kannalta on kuitenkin se, että luomua voi halutessaan ostaa myös omasta lähikaupastaan. 

Suussa sulavia makuhetkiä luomun parissa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Ropi Jarrela

Menepä kaupan jauhohyllylle ja vertaa luomu ruisjauhojen ja tavallisten hintaa - yllätyt.

Jos asiaa ajatellaan ympäristön kannalta niin silloin luomua kannattaa välttää. Koska, kuten totesit luomuruoan tuottaminen vaatii enemmän pinta-alaa ja energiaa.

Tulevaisuudessa luomuruoka on historiaa, sitä syövät vain ne jotka eivät muuta ruokaa saa - tuo muu ruoka kasvaa sitten kerrostalojen katoilla kasvihuoneissa ekotehokkaasti yleensä vesivijelyssä - multaa ei tarvita, mutta keinotekoisia lannoitteita kyllä - tai no: määrittele keinotekoinen.

Sokkotesteissä ei luomuruokaa erota kunnon ruoasta. Kunnon ruokaan saadaan vähintään yhtä hyvä maku kun kastellaan sitä vähemmän, mutta onko se sitten ekologista?

Eero Mattila

Ei aivan. Maatalouden energiankulutuksesta kuluu noin puolet lannoitevalmistuksessa. Siis jo pelkästään helppoliukoisten keinolannoitteiden käyttämättömyys tekee luomusta energiatehokkaimman tuotantotavan.
Luomutuotanto on tulevaisuutta, koska helppoliukoiset lannoitteet ovat niin kalliita käyttää, että tuotantoa ei saada kannattavaksi. Maatalouden torjunta-aineiden käyttö on jo nyt tehotonta, koska taudeille ja tuholaisille on muodostunut resistenssi niitä kohtaan. Uskon myös ihmisten kyllästyvät syömään kemikaaleja. (mm. tutkimus, jonka mukaan jokaisessa saksalaisessa oluessa oli glufosaattijäämiä).

Teollinen elintarviketuotanto/lisäaineet/keskitetty logistiikka ovat myös tiensä päässä. Nyt syödään aina vanhoja elintarvikkeita, joita on kuskattu Suomenkin sisällä satoja kilometrejä. Teollisissa prosesseissa maku on aina sama oli raaka-aine mitä hyvänsä. Teollisuuden tavoite lisäaineiden avulla on saada tuotteet säilymään. Maku on sivuseikka.

Käyttäjän JonneKlockars kuva
Jonne Klockars

Itse syön luomukanankoipia ja naudan jauhelihaa luomuna koska minulla on sellainen käsitys ettei luomulihalle ja -kanalle syötetä GMO-soijaa rehuna.

Nuo valitsemani tuotteet ovat sieltä halvimmasta päästä. Kanankoipien kilohinta on halvempi tai samaa luokkaa kuin tehobroilerin leikkeiden. Jauheliha on kalliimpaa kuin tehotuotettu mutta kuitenkin suunnilleen saman hintaista kuin koivet.

Ropi Jarrela

Itse suosin lihana nimenomaan kanaa (ja muita lintuja) koska niiden CO2:päästöt ovat vain noin 1/10 siitä mitä naudalla ja 1/5 siitä mitä sialla. Tosin tästä on viime aikoina esitetty poikkeaviakin näkemyksiä. Joten mene ja tiedä.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Maku tuskin on kovin erilainen luomun hyväksi, mutta luomun puolella kasvukaudelle tehdyt myrkytykset ja näiden myötä myrkkyjäämien määrä lienee luomun eduksi.

Kaupasta osetut tavan porkkanat ja mansikat myrkytetään jopa useampaan kertaan ennen sadonkorjuuta, josta saattaa olla omat seurauksensa niitä syöneille.

Käyttäjän ZeiEizh kuva
Juha-Matti Hakala

Ei välttämättä. Luomussa käytettävät myrkyt voi olla pahempia ja arvaamattomampia.

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

Oletko kuullut sanottavan, että meidän elimistömme on peräisin kivikaudelta, mutta elämme atomiajassa. Käyttämämme ravinto on muuttunut kehityksen myötä. Se ei ole sitä, mitä elimistömme on alun perin hyödyntänyt. Nykyravinnon ja elimistömme välillä on ristiriita.
Luomun lienee tarkoitus vaimentaa tätä ristiriitaa. Voi sitä varmaan ekologisestikin perustella, mutta se peruste taitaa olla aika ohut.

Me syömme nyt viljalla tuotettua lihaa ja kalaa, jota se ei silloin joskus ollut. Meidän kasvikset tuotetaan runsaalla typellä, jota ei juuri aikaisemmin tapahtunut. Kasvinjalostusta, torjunta-aineita, geenimuuntelua ei ollut kivikaudella. Viljaa ei ollut nykymuodossa kivikaudella (esim. 20000 vuotta sitten). Meidän elimistömme ei ole pysynyt perässä. Ristiriita ilmenee erilaisina sairauksina.

Käyttäjän MarkkuJohannesLikitalo kuva
Markku Likitalo

Mitenkäs se tehotuotannon aiheuttama maan köyhtyminen ja eroosio, mitään väliä? Biodynaamisessa ja luomu viljelyssä ruokitaan maata, jotta kasvit kasvaisivat. Tehotuotannossa ruokitaan kasveja välittämättä maasta. Suomessa taitaa olla vielä kohtalainen maaperä, toista on tuolla tiheämmin asutuilla alueilla. Tarvitaan runsaita lannotteita, jotka huljahtaa köyhtyneen maan läpi vesistöjä rehevöittämään ja sitä rataa.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Sopisi vain miettiä, kuinka ratkaisevassa roolissa maatalouden lannoitteet ja kemikaalit ovatkaan länsimaisen ruuantuotannon ja sen riittävyyden kannalta.

Käyttäjän NinaPalomki kuva
Niina La

Luomun suosimisen yksi hyvä puoli on se, että viljelyssä otetaan huomioon luonnon monimuotoisuus. Esim. vuoroviljely on hyvä keino pitää luontaisesti tuholaiset poissa ja maa hyvässä kunnossa.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Minä ainakin syön itseviljelemääni Remes-kaskinaurista luomuna.

Toimituksen poiminnat