Harri Lindell

Venäjä on harjoitellut hyökkäystä Ruotsiin

Ruotsalaiset kertovat Venäjän harjoitelleen sotilaallista hyökkäystä Ruotsia vastaan. Ruotsalaisten tapa puhua venäläisistä on yleisestikin aivan erilainen kuin meillä Suomessa. Suomi haluaa olla niin kuin se on aina tottunut olemaan. Maassamme ei haluta ärsyttää suurta itäistä naapurimaata. 

Venäjää pidetään Ruotsissa uhkana Baltian maita kohtaan. Mikäli Baltian maihin kohdistuisi jonkinasteinen sotilaallinen hyökkäys, Ruotsi tulisi vedetyksi mukaan konfliktiin. Demarihallituksen aikana Ruotsi ajoi oman maanpuolustuksen alas ja nyt sillä on kova kiire saada uskottava puolustus käyttöönsä uudelleen. Suomessa taas tehtiin demarihallituksen aikana päätös maamiinoista luopumisesta. Lieneekö puhdas yhteensattuma? Ruotsille tämä tuli maksamaan vähän yli miljardin euron verran. Ruotsin sotilaallinen painopiste on enemmänkin kansainvälisessä toiminnassa kuin oman maan puolustamisessa, tämä on eittämättä myös yleisesti tunnustettu tosiasia. 

Ruotsin oppositio haluaa Natoon

Heikko vähemmistöhallitus Ruotsissa ei halua tehdä yhteistyötä ruotsidemokraattien kanssa. Nykyisen hallituksen mielestä Ruotsin ei pidä hakea Naton jäsenyyttä.  Mikäli asiaa kysyttäisiin nykyisiltä oppositiopuolueilta, saataisiin aivan toisenlainen vastaus. Koko oppositio haluaa maan Natoon, mitä pikemmin sitä parempi heidän mielestään.

Ruotsalaisten ei pitäisi omilla toimillaan kuitenkaan heikentää Suomen asemaa. Näin tapahtuisi, jos Ruotsi päättäisi hakea Naton jäsenyyttä, joten heidän olisi syytä ottaa tämä huomioon. Onhan Suomen vahva puolustus nykyisellään hyvä rauhan tae ruotsalaisille itselleenkin. Suomi on Ruotsille hyvä itäinen naapuri. Ruotsi ei pysty puolustautumaan omin voimin, joten sen ainoana vaihtoehtona on Natoon liittyminen. Tämä päätös lisäsi myös heidän vaikutusvaltaansa Euroopassa merkittävästi. Mikäli seuraavissa vaaleissa Porvarillinen allianssipuolue voittaa, Ruotsi on Natossa mukana heti. 

Ruotsi hyötyy maana sotilasmenojensa kasvusta

Ruotsi nostaa puolustusbudjettinsa vuosina 2016-2020  4.5 – 5 miljardin tasolle. Tämä päätös on myös iso työllistäjä, sillä heillä on mittavat omat puolustusteollisuuden haaransa, toisin kuin Suomella. Lentokonetuotanto, sukellusveneet ja kansainvälinen valmius ovat aivan eri luokkaa kuin Suomessa, puhumattakaan kybersodankäynnin valmiudesta. Tämä on selkeä tuki maan omalle puolustusteollisuudelle. Naton kanssa Ruotsin puolustusvoimat ovat yhteensopivia harjoitus-, koulutus-, materiaali-, tutkimus- ja tuotekehityssaralla. Lisäksi tätä vain vahvistavat ruotsalaisten kansainväliset toimet.

Ruotsissa on toiminut jo pitkään kokonaisturvallisuuden virasto, jonka tehtävänä on arvioida maan kokonaisturvallisuuden tasoa.  Meille Suomeen pitäisi perustaa vastaavanlainen virasto pikaisesti, tarvitsemme kokonaiskuvaa kaikista turvallisuuteen liittyvistä asioista maassamme. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

''Venäjää pidetään Ruotsissa uhkana Baltian maita kohtaan. Mikäli Baltian maihin kohdistuisi jonkinasteinen sotilaallinen hyökkäys, Ruotsi tulisi vedetyksi mukaan konfliktiin.''

En usko. Meri on välissä. Hyökkäys Suomeen ja heti Lappi evakkoon ja Venäjälle käytävä Tornionjoelle.
Muuten ei Ruotsia saada mukaan.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Venäjä on "vaarallisempi kuin ISIS," pamautti eilen Puolan ulkoministeri Witold Waszczykowski.

http://www.theguardian.com/world/2016/apr/15/russi...

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Et ole tosissasi. Syyllistyt tuomiojamaiseen hölmöyteen opettamalla ruotsalaisille, mikä on heidän etunsa asiassa. Tuomiojahan opettaa samaa venäläisille.

Ruotsi tekee itse puolustusratkaisunsa eikä takuuvarmasti nojaa Suomeen. Suomella ole kykyä puolustaa Ruotsia kriisitilanteessa, kun me emme pärjää itsekään. Kun Ruotsissa valta vaihtuu, on hyvin mahdollista, että Ruotsi jättää hakemuksen Natoon. Käytännössä se merkitsee Venäjän tuloa tänne, koska siinä vaiheessa Venäjän on tehtävä ratkaisu, salliiko se Suomen irtautua itsestään vai turvaako se länsirajansa niin pitkälle kuin pääsee. En usko, että Venäjä sallii irtautumista, joten hyvää ei ole idästä tiedossa.

Kiitos hölmöjen poliitikkojemme, Suomen asema tulee olemaan todella surkea siinä vaiheessa kun Ruotsi antaa Nato-ilmoituksensa. Kun akuuttia uhkaa ei ole siihen mennessä nähty, nyt nähdään. Optiot oli ja meni.

Pekka Iiskonmaki

#3
Venäjä ei ole enään kommunistinen peikko, joten kannattaisiko nostaa kädet heti pystyyn entiselle emämaalle.

Itsenäisen Suomen ensimmäinen aikaansaannos oli kieltolaki, josta on päästy jo valtiolliseen monopoliin ja kansan kyykytykseen, käyttäen sitä keppihevosena.

Minä taas olen markkinatalouden kannattaja ja tunnen runsaasti venäläisiä. Autoveroa ei ole ja tulovero 9%. Viinaakin saa jokaisesta maaseutukaupasta vapaasti.

Mitä erinomaista täällä on puolustaa?

Käyttäjän hietanenkaija kuva
Kaija Hietanen

Olen kuullut sellaistakin, että Ruotsin asevelvollisuus otettiin käyttöön turvapaikkatilanteen vuoksi, sekin olisi ymmärrettävää!

Käyttäjän VeijoOrava kuva
Veijo Orava

Suomessa on tehty muutakin typerää puolustuskyvyn alas ajamiseksi, ei pelkästään maamiinoista luopuminen. Tällä hetkellä Suomen suhteellinen puolustuskyky on surkea. Joka muuta uskottelee syyllistyy jonkin asteiseen maanpetokseen. Tämä ja ympärillämme radikaalisti muuttunut maailma vaatii meiltä välittömiä toimenpiteitä ja panostuksia. Nyt poliitikkojen täytyisi lopettaa turhanpäiväinen näpertely, kääriä hihansa ylös ja saattaa asiat kuntoon. Suomi näyttää pohjolan suurelta Hölmölältä. Meillä on muuten omaakin puolustusteollisuutta joka on poliitikkojemme tehokkaasti hyljeksimää. Tuskin tarvitsemme uutta kokonaisturvallisuuden virastoa.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Mitäs mieltä muuten Harri olet eräiden nykytilanteesta huolestuneiden melko vakavienkin tarkkailijapiirien vuosikymmenten takaisesta keskustelusta esiinnostamasta Itämeri - rauhanmeri -projektin uudelleenlämmittelystä? Ks. http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/215481-i...

Toimituksen poiminnat