Harri Lindell

Ruokaa netistä

Osa ruokakaupoistakin tarjoaa jo ruokaa ostettavaksi netistä kotiin tuotuna. Uskoakseni tämä palvelu tulee lisääntymään huomattavasti, ovathan ihmiset kiireisiä eivätkä halua jonotella ruokakauppojen kassoilla. Odotusaikana tai pienen vauvan tai useamman pienen lapsen perheessä tämä ruuan tuontipalvelu on varmasti tervetullut apu arjen pyörittämiseen. Sairaana ollessakaan ei aina voi lähteä kauppaan, vaikka se olisi lähelläkin.

Hyviä vaihtoehtoja riittää. Valmiiksi kerätyt ruuat voi vain noutaa kaupasta tai ruokakassin voi tilata kotiin asti tuotuna. Onneksi tämä alkaa olla nykypäivää jo monella paikkakunnalla.  Tuontipalvelun hintatasokin on kohtuullista, keskimäärin noin 10-15 euron luokkaa. Omalle iäkkäälle äidilleni, joka asuu maaseudulla, kauppias tuo ruokakassin vain 3 eurolla kotiin. Tämä ruuan nettikauppa avaa ruokamarkkinoille pääsyn myös pienemmille kaupoille.

Kotiin tuodun hinta on piilotettu tuotteen hintaan

Palvelussa on toistaiseksi puutteitakin. Makkaralenkki maksaa kaupassa yhden euron, mutta netistä tilattuna sille onkin kertynyt hintaa 2,50 euroa. Sama ilmiö toistuu kaikissa muissakin ruuissa. En yhtään ihmettelekään, ettei kauppojen kotiinkuljetuspalvelu kauppiaiden mukaan ota oikein siipiä alleen toimiakseen kuluttajien ostoskanavana. Kilpailu tulee kuitenkin hoitamaan hinnat kohdalleen ja kaupanteko netissä tulee lisääntymään huomattavasti, kun näitä ylilyöntejä poistetaan. 

Mieskin voi leipoa leipänsä itse

Meillä on kaksi suurta suomalaista kauppaketjua, SOK- ja K-kaupat, jotka jakavat leijonan osan markkinoista. Silti aika lapsenkengissä näyttää tämä palvelu vielä olevan heilläkin. Tilaisin varmaankin itse joskus kotiinkuljetuksen, jos se olisi edullisempaa. Tulisihan siitäkin säästöä, kun miettisi etukäteen noin viikon ruuat eikä tulisi tehtyä niitä paljon parjattuja heräteostoksia, paitsi ehkä tuoretta leipää hakiessa.  Senkin voisin näin tasa-arvon aikakautena miehenä itse leipoa, jos ei muuten vaan huvittaisi lähteä kaupan pitkille käytäville kävelemään.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän tuomasheikkila kuva
Tuomas Heikkilä

posti lopetti valtakunnalliset kylmäkuljetukset viime huhtikuussa, itse asun syrjäseudulla ja liikenneonnettomuuden takia olin verkkoruokakauppojen suurkuluttaja kunnes suru-uutinen tuli.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

On aivan selvää, että tämä tulee yleistymään. Kokeiluja on jo maailmalla tehty => johtaneet erilaisiin piloottihankkeisiin.
Varsinainen murros tulee kun tukkukaupasta voi tilata "#valmiita koreja", eli myyjänä toimii kauppias, jolla on lähinnä tietsikka käytössään. Tällä hän käy hintakilpailua ja tukku pakkaa ja antaa edelleen kuljetusyhtiölle, jolla on näiden 'kauppiaiden' kanssa sopimus.
Eli kauppiaat kilpailevat keskenään ja seuraavaksi kilpailutetaan kuljetusyhtiöt.
Ja jossakin välissä tukkuyhtiöt.

Jossakin vaiheessa tulee suurten kauppakeskusten kipupiste vastaan, eli ne jotka ovat kaupunkien 'kehällä' kaatuvat ensimmäisinä. Ei mene tossut kaupaksi kun päivittäisruokaostajat eivät tule paikalle.

Eli huomioikaa tämä: 10 - 15 vuotta jäljellä, sitten saadaan miettiä, josko jokin kauppakeskus soveltuisi tennishalliksi ja mitä niille muille 99:lle konkkaan menneelle tehdään?

Henry

Käyttäjän MarkkuJohannesLikitalo kuva
Markku Likitalo

https://www.allyouneedfresh.de

Miksipä et tilaisi suoraan saksasta, rahdin hinta sama mutta tuotteet halvempia ja valikoima kohtuupaljon isompi. Oppii myös kieltä kivasti samalla.

Käyttäjän MarkkuJohannesLikitalo kuva
Markku Likitalo

Tosin taisi olla niin ettei tuorettuotteita lähetä rajan yli, eli kylmässä säilytettävät tuotteet. Silti löytyy paljon ja hyvin paljon luomua myös.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Kotimaisen ruoan hinta ei nettikaupassa laske. Sensijaan ulkomainen tarjonta alalla tulee lisääntymään ja sehän on kansalaisten etu.

Helpoiten omaa alkutuotantoamme autettaisiin heöpottamalla suoramyynnin pykäliä ja verotusta laskemalla.

Käyttäjän danielantti kuva
Daniel Leppäjärvi

Toimituksen poiminnat