Harri Lindell

Alkavatko SOTE-keskukset kirjoittamaan lähetteitä erikoissairaanhoitoon?

Miten muka tulevassa sote-mallissa kansalaisten hyvinvointi- ja terveyserot tulevat Suomessa pienenemään, kun Ruotsissa valtiontalouden tarkastusviraston mukaan valinnanvapaus on jopa lisännyt kansalaisten hyvinvointi- ja terveyseroja? 

Kun valtio kaavailee tarjoavansa lisää valinnanvapautta mm. tulevien sote-keskusten eli nykyisten terveysasemien käytölle, niin mistä tämä toiminta rahoitetaan?

Mitä sitten tapahtuu, mikäli nämä tulevat sote-keskukset alkavatkin kirjoittamaan runsaasti lisää lähetteitä erikoissairaanhoitoon?

Tulevien sote-keskusten rahoitusta on kaavailtu sellaiseksi, että rahoituksesta 80 % tulee jo siitä, että asiakas on toimipisteen kirjoilla ja vain 20 % rahoituksesta tulee itse toimenpiteistä. Mahtavatko yritykset tehdä tässä tilanteessa kovin perusteellisia tutkimuksia? Eikö yritykselle olisi taloudellisesti kannattavampaa kirjoittaa asiakkaalle lähete isoon sairaalaan ja tarkempiin erikoissairaanhoidon tutkimuksiin?

Harri Lindell
Kaupunginvaltuutettu Helsinki
”Terve Helsinki” –listan 
Pormestari/kunnallisvaaliehdokas

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän marttiissakainen kuva
Martti Issakainen

Tanskan kunta-ja soteuudistus tehtiin aikapäiviä sitten. Käyttäjän vinkkelistä katsottuna järjestelmä toimii hyvin. Lääkärille jonoja en ole nähnyt 20 vuoteen. Omalääkärisysteemi toimii erinomaisesti.
Uudistus tehtiin siten, että lähes 300 kuntaa yhdistettiin( osin pakolla ) 98 kuntaan. Läänit lakkautettiin ja niiden tilalle muodostettiin 5 suuraluetta, joiden tehtävistä yli 90% liittyy terveyden hoitoon ( sairaalat jne.)Kunnat vastaavat lopusta.
Verokortissa näkyy miten paljon ( % ) maksat kunnalle, alueelle ja valtiolle.
Suuralueilla on oma valtuusto, joka valitaan kuntavaalien yhteydessä.
Kenties Juha Rehulan & co olisi syytä käväistä opintomatkalla ennenkuin lopullinen päätös sotesta tehdään.Koskaan ei ole liian myöhäistä.
Vähän kateeksi käy juuttien taito tehdä toimivia systeemejä.Heitä on muuten jokseenkin yhtä monta kuin suomalaisia,tosin pienemmällä maantieteelisellä alueella. Meitä vikkelämpiä ovat byrokratian mutkia oikomaan.

Toimituksen poiminnat