Harri Lindell

Eläkeläisten työkokemusta hyödynnettävä

Kaikille tulee elämässämme eteen hetkiä, jolloin työkykymme ei ole paras mahdollinen. Arvot, asenteet ja työnteon motivaatio ovat ns. terveilläkin joskus alhaisella tasolla. Työnteon motivaatio laskee meillä kaikilla iän karttuessa, halusimmepa me sitä tai emme. Uskallan väittää, että noin puolet työssäkäyvistä kärsivät jonkinasteisesta uupumuksesta, haluttomuudesta tai motivaatio työhön on muuten vain hukassa.

Työn käsite on muuttunut Suomessa. Enää ei ole ns. varmoja työpaikkoja, jotka työllistäisivät koko työelämän ajaksi. Olemme keskimäärin 3-4 työnantajan palveluksessa työuramme aikana. Tästä ajasta olemme työttöminä 5-6 vuotta, ja se on ongelma niin työntekijälle kuin yhteiskunnallekin. Miten saisimme tämän valtavan hukkaan menevän työttömyysajan valjastettua paremmin käyttöön?

Toisaalta myös monilla eläkkeelle siirtyvillä on yleensä työkykyä jäljellä ja he haluaisivat tehdä töitä edelleenkin. Toinen suuri lainsäädännöllinen kysymys onkin, miten saamme hyödynnettyä eläkeläisten ammattitaidon, joka hyödyttäisi niin eläkeläistä kuin yhteiskuntaakin. Yli 60 vuotta täyttäneiden välillä on valtavia yksilöllisiä eroja, kun toinen juoksee maratonia ja toinen ei pysty edes kävelemään. Suomalaisväestö ikääntyy koko ajan, joten asiaan pitää puuttua nopeasti, kuitenkin niin että yksilölliset erot otetaan huomioon ja kohtelu on tasapuolista, työuran aikana ja eläkeiässä. Hyvä työelämä ottaa huomioon osa-aikaisuudet, vammaisuudet ja yksilölliset erot.

Harri Lindell
Kaupunginvaltuutettu Helsinki
”Terve Helsinki” –listan 
Pormestari/kunnallisvaaliehdokas

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän marttiissakainen kuva
Martti Issakainen

Ne joilla virtaa riittää voisivat perustaa vaikka toiminimen ja ryhtyisivät myymään osaamistaan yhteiskunnan parhaaksi. Eläke varmistaisi toimeentulon, jolloin ei tarvitse hinnoitella itseään ulos.
Toimisto voisi olla kotona. Monet liike-elämän palveluksessa uransa luoneet voisivat vaikka toimia sparraajina nuorille uusyrittäjille välittäen oman kokemuksensa ja kontaktiverkostonsa. Hoitoala olisi toinen alue, josta osaamista löytyy.
Niin kaun kuin energiaa riittää, älä tuhlaa sitä vaan anna se kierrätykseen.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Jos "Reservissä" on yli 400 000 työtöntä ja iso joukko nuorisoa kortistossa .Niin eiköhän me isoikäpolvi tehty jo työmme kun suurinosa aloitti työt 15v-16v .
Eläke lasketaan vasta 22v lähtien ,vaikka tilistä pidätettiin maksut heti kun meni työhön.

Nuorilla on tulevaisuus edessä,perheen perustaminen.Jokainen eläkeläisen täyttämä työpaikka on nuorilta pois.
Jos koulunpenkillä on istunut 25v-30v olisi ika saada jo töitä jolla hankii oman eläkkeensä edes.
Takuueläke verovaroista ,rahat ei tule riittämään siihen.

Toimituksen poiminnat