Harri Lindell

Usko Venäjän romahtamiseen kasvaa

Suomessa on tahoja, joilla riittää uskoa Venäjään. Nämä tahot sijoittavat mm. suomalaisilta kuluttajilta hankkimiaan rahoja itänaapuriin. Venäjä painiskelee pakotteiden kurjistamassa maassaan valuutan loppumista vastaan. Koska se loppuu, riippuu tietenkin paljon öljyn maailmanmarkkinoiden hinnasta.

Esimerkkinä mainitsen Suomen valtion enemmistöomistuksessa olevan Fortumin taannoisen 2,5 miljardin euron sijoituksen. Kohteena oli venäläinen energiayhtiö TGC-10. Kauppaan kuului myös sopimus mittavista investoinnoista sovitussa aikataulussa. Siperiaan rakennettavan Njaganin voimalaitoksen urakan hinta on noin 300 miljoonaa euroa. Tämän urakan toteuttaa venäläinen insinööritoimisto E4 Group, eikä urakka hyödytä suomalaisten työttömien asemaa Suomessa.

Siperiaan rakennettavan voimalaitoksen kokonaisinvestointi liikkuu noin 1,4 miljardin euron tuntumassa. Muita kaupan yhteydessä sovittuja investointeja yritetään siirtää Fortumin taholta talouslaman takia tuonnemmaksi. Tämä on vain yksi esimerkki, kultaa on lähdetty vuolemaan itärajan taakse. Mielestäni investointikirves tulee jo lähiaikoina kalahtamaan pahasti venäläiseen kiveen. Kaupan yhteyteen sovittuja investointeja ei saada neuvotteluilla siirrettyä.

Venäjän talouslaman kourissa valtion rahat loppuvat pian

Myös Venäjällä tavallisilla ihmisillä menee huonosti. Kansan työttömyys ja muu pahoinvointi on lisääntynyt huolestuttavasti. Historiasta voimme oppia sen tosiseikan, että kun jonkun maan kansalaisilla menee huonosti, se alkaa etsiä syntipukkeja. Kansanjoukot alkavat purkaa turhautumistaan joihinkin oman maansa kansanryhmiin, ja ulkomaalaiset ovat silloin vaarassa joutua konflikteihin kantaväestön kanssa. Mielestäni ilmapiiri on Venäjällä kiristynyt. Varsin korkea nuorisotyöttömyys on suuri riski maan sisäiselle vakaudelle. Nuoret miehet ovat alkaneet liikehtiä, asenteet ovat jyrkentyneet ulkomaalaisia kohtaan.

Arvostelua ei sallita

Viime aikoina tapahtuneet toisinajattelijoiden murhat ovat selkeä merkki siitä, että arvostelua ei suvaita. Anna Politkova arvosteli Tsetsenian sotaa, Anastasia Baburova, Stanislav Markelov, Natilia Estemirova ja ihmisoikeusaktivisti Andrei Kulaginin kokivat kaikki kuoleman Annan lailla kotimaassaan, jonka asioita he uskalsivat kritisoida. Kaikki vastaavanlaiset tapahtumat eivät edes tule meidän tietoomme. Aikapommi tikittää, kunnes Venäjä sulkee rajansa ulkomaailmalta todella nopeasti. Kaikki ulkomaiset investoinnit kansallistetaan. Mielipiteeni perustuu aktiiviseen asioiden seuraamiseen ja historialliseen tulkintaani. Toivon olevani väärässä, silti pelkään että olen oikeassa.

Harri Lindell

Kaupunginvaltuutettu HKI

Pormestariehdokas/ kunnallisvaaliehdokas

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Putineita tulee ja menee. Venäjä on ja pysyy.

Pekka Iiskonmaki

#1
Ei Venäjä mihinkään katoa. Se voi hajota useammaksi valtioksi, mutta pysyy paikallaan.

Venäläisten kannalta olisi taloudellisesti parempi, että Moskovan ote hellittäisi.

Suomen kannalta riittävän vahva Venäjä on turvallisuusasia. Kiina tulee laajenemaan.

Ville Valkama

Tuo Fortumin investointi itään oli kyllä melko ihmeellinen ratkaisu.

Fortum Power & Heatin konsernista eriyttämisen syistä saisi varmasti mielenkiinnoista jutun juurta moneen kabinetti keskusteluun.

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Harri Lindellin kirjoitus on kuin toiveiden tynnyri, joka vuotaa kannesta pohjaan. Ei mitään todellista eikä tolkkua.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Olemmeko valmistautuneet väistämättömään kehityskulkuun Suomena ja ihmiskuntana? Ei kai Venäjää jätetä yksin? Muistuttaisin taas inhimillisestä vastuustamme puuttua itänaapurin kipeisiinkin 'sisäisiin asioihin': Ryskyin murtuu pian Putinin valta - mutta... http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/234282-r...

Käyttäjän HeikkiMkinen1 kuva
Heikki Mäkinen

Mielenkiintoinen artikkeli Hesarin kuukausiliitteessä. Kannattaa lukea.http://www.hs.fi/kuukausiliite/art-2000005150586.html

Toimituksen poiminnat