Harri Lindell

Erikoissairaanhoidon tarve lisääntyy maassamme

Reuma ja syöpä lisääntyvät maassamme koko ajan. Perusterveydenhuollossa ei ole tällä hetkellä riittävästi resursseja hoitaa näitä potilaita. Terveyskeskuksista ei löydy riittävää ammatillista osaamista. Lääkäreiden työsuhteet terveyskeskuksissa kestävät usein vain hetken aikaa, potilassuhde katkeaa aivan liian usein, kun lääkäri siirtyy muualle.

Potilas on saanut sairaudesta ikuisen elämänkumppanin, vaikka hän ei sitä halunnutkaan. Hänen pitää tulla toimeen syövän, diabeteksen, reuman tai muun vakavan sairauden kanssa, ja haluaisi parasta mahdollista hoitoa itselleen. Lääkäreillä pitäisi olla riittävää osaamista sekä aikaa kertoa potilaalle tarvittava tietous ikävästä (elämänkumppanista) sairaudesta. Erikoissairaanhoidosta pitäisi siirtää osaamista terveyskeskustasolle. Terveyskeskuksiin pitäisi perustaa syöpä- ja nivelreumahoitajien henkilövakansseja, kuten diabeteksen kohdalla on tehty diabeteshoitajien vakansseja perustettaessa. Nämä henkilöt olisivat avainasemassa potilasta ohjattaessa oikeaan hoitoon ja annettaessa tarpeellista tietoutta sairaudesta.

Harri Lindell

Kaupunginvaltuutettu Helsinki

Terve Helsinki –listan

Pormestari/kunnallisvaaliehdokas

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Juuso Hämäläinen

Olet niin oikeassa kuin olla voi. On myös suuri vaara sen suhteen, että Soten yksityistämishaara vie erikoislääkärit yksityisille klinikoille, joiden hintataso on useille mahdoton. Näin on käynyt mm jenkeissä ja Saksassa.

Huippuhoitoja on, muttei pakollinen sairausvakuutus kata niitä. Hoidot maksavat tuhansia jopa päivätasolla. Perusleikkaukset kymppitonneja. Miten kroonikko kykenee maksamaan hoitoja, joihin hänen palkkansa tai eläkkeensä ei riitä edes ensi alkuun. Yksityiset kattavat vakuutukset ovat erittäin kalliita. Eikä niitä edes saa, jos on jo sairas.

Toimituksen poiminnat