Harri Lindell

Eläkkeiden maksukatoksi 5 000 euroa

Ylisuurista eläkkeistä on perustellusti herännyt kysymys, miksei Suomessakin voitaisi asettaa eläkkeelle jokin enimmäismäärä. Näitä huomiota herättävän suuria eläkkeitä tulee silloin tällöin julkiseen tietoon. Onkin kohtuutonta ja eriarvoista maksaa valtavan suurta eläkettä henkilöille, joiden talous on jo muutenkin varmalla pohjalla. Työvuosien aikana on kertynyt omaisuutta, ja pankkitililläkin on sievoinen summa.

Kenenkään korkeasti palkatun työpanos ei voi olla niin paljon parempi kuin tavallisten – pieni- ja keskituloisten –  palkansaajien, että siitä vielä eläkkeellekin siirryttäessä palkitaan ja maksetaan kohtuuttoman suurta eläkettä.

Eläkkeen enimmäismäärä saisi olla korkeintaan 4 000–5 000 euroa. Tämäkin summa koettelee monen raskasta työtä tehneen, mutta silti vähävaraisen ihmisen käsitystä oikeudenmukaisuudesta pahemman kerran.

Maassamme tuloerot ovat jatkaneet kasvuaan vuodesta toiseen päättäjien siihen millään tavalla puuttumatta. Liiallinen tuloerojen kasvu luo katkeruutta, ja joskus yhteiskuntarauhakin maassamme voi järkkyä tämän vuoksi. Valitettavasti kenenkään käärinliinassa ei ole taskuja, joihin voisi sulloa 500 euron seteiltä vielä viimeiselle matkalle mukaan. Mutta jokaisen pienituloisenkin eläkkeelle jäävän pitäisi saada  kohtuullinen toimeentulo. Ylisuurista eläkkeistä leikatut eläkerahat voitaisiinkin käyttää vähävaraisten ihmisten toimeentulon parantamiseen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Mainittakoon, että olen vastakkaista mieltä niin ehdotuksestasi kuin perusteistasikin, niin et lankea kuvittelemaan, että kaikki kansan syvien rivien edustajat olisivat samaa mieltä.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Jos osan palkasta saa eläkerahastosijoituksina, niin miten se voidaan kieltää? Mitä pahaa siinä on, jos yrittäjä maksaa hyvin suuria YEL-maksuja itselleen; luulin, että säästämistä pitäisi edistää. Käytännössä ehdotuksellasi ei ole mitään merkitystä, koska se on helposti kierrettävissä.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

Tuo 5000€ olisi sopiva minimieläkkeeksi.

Käyttäjän JuhaHammarberg kuva
Juha Hammarberg

Eläkekatto 5000/kk on ihan ok jos samalla lasketaan eläkevakuutusmaksulle samatasoinen katto.

Toimituksen poiminnat